Türk EnglishFrançaisРусскийالعربية

Boşanma Davasında Kadının Hakları Nelerdir?

Boşanma Davasında Kadının Hakları Nelerdir?

Boşanma davası eşler arasında anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere 2 şekilde karşımıza çıkmaktadır. Eğer tarafların ayrılmaya yönelik ortak bir iradesi söz konusuysa ve evli kaldıkları süre 1 yılı geçtiyse anlaşmalı olarak boşanabilirler. Eşlerin ortak iradelerini içeren bir protokol imzalanır ve hızlı bir şekilde boşanma gerçekleşir. Eşler boşanma ve sonuçları konusunda anlaşamadıkları takdirde çekişmeli boşanma davası açılacaktır. Boşanma davasının konusu ve tarafların ileriye sürdükleri deliller çerçevesinde 6 ay ile 3 yıl arasında sürebilmektedir.

Boşanma davasında genel anlamda kadının haklarını sayacak olursak:

  1. Ayrı Yaşama Hakkı
  2. Çocuk İle Kişisel İlişki Kurma Hakkı
  3. Kadın İçin Tedbir Nafakası Hakkı
  4. Çocuk İçin Tedbir Nafakası Hakkı
  5. Kadın Eşin Manevi Tazminat Hakkı
  6. Ziynet Eşyası Alacağı Hakkı
  7. Mal Rejiminden Kaynaklı Alacak ve Haklar
  8. Aile Konutu Şerhi Konulmasını İsteme Hakkı
  9. 6284 Sayılı Yasadan Kaynaklanan Koruyucu Tedbirlerin Uygulanmasını Talep Etme Hakkı
  10. İştirak Nafakası Hakkı
  11. Yoksulluk Nafakası Hakkı
  12. Kadının Velayet Hakkı
  13. Kadının Maddi Tazminat Hakkı
  14. Ücretsiz Avukat Talep Edebilme Hakkı
  15. Ortak Konutun Özgülenmesini Talep Etme Hakkı
  16. Çocuğun Teslim Edilmesini Talep Etme Hakkı
  17. Çocuğun Tedbiren Velayetini Talep Etme Hakkı
  18. Kadının Kendi Eşyalarını Talep Etme Hakkı,

şeklinde birçok hak talep etme hakkı mevcuttur.  Bu haklardan uygulamada öne çıkan bir iki tanesini kısaca açıklayacak olursak;

Kadının Nafaka Hakkı

Boşanma davası denildiği zaman aklımıza gelen ilk husus nafaka mevzuudur. Kadının nafaka hakkı denildiğinde yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, tedbir nafakası aklımıza gelmektedir.

Yoksulluk Nafakasında Kadının Hakkı; Eğer kadın boşanma sonrasında yoksulluğa düşecek ise yoksulluk nafakasına hak kazanır. Ancak boşanma davasında kadın erkekten daha ağır kusurluysa yoksulluk nafakası talebi reddedilir. Daha az veya eşit kusurlu olması gerekmektedir. Yoksulluk nafakası diğer nafaka türlerine nazaran kadın için daha önemli bir nafaka türüdür.İştirak Nafakasında Kadının Hakkı; Boşanma davasının sonucunda eşler arasında var olan müşterek çocuğun velayeti kadına verilmiş ise erkek, müşterek çocuğun reşit olana kadar ki tüm masraflarına katılmak zorundadır. Müşterek çocuğun velayeti kadına verildiği takdirde kadına çocuk için harcaması adına verilecek nafaka türüdür.

Tedbir Nafakasında Kadının Hakkı; bu nafaka boşanma davasının sonucunda değil boşanma davası ilk açıldığında hâkim tarafından hükmedilebilecek bir nafaka türüdür. Bu nafaka türü de iki şekilde karşımıza çıkar. Kadına yönelik tedbir nafakası ile çocuğa yönelik tedbir nafakası şeklindedir. Kadına yönelik tedbir nafakası, kadının boşanma davası süresince geçimini sağlaması için verilir. Çocuğa yönelik tedbir nafakası ise boşanma davası sırasında çocuğa bakan kişinin diğer eşten çocuğun geçimine katkı sağlaması için verilen nafaka türüdür.

Aile Konutu Şerhi Konulmasını İsteme Hakkı

Boşanma aşamasında ki eşler bazen kötü niyetli olabilmektedir. Örneğin eşlerden biri adına kayıtlı bulunan ve aile konutu olarak kullanılan ev boşanmanın mali sonuçlarından kurtulma amacıyla olası bir icra takibini sonuçsuz bırakma için başkasına devredilebilmektedir.

Bu sebeple kadının,  kocası adına kayıtlı bulunan ve aile konutu olarak kullanılan taşınmaza Aile Konutu Şerhi konulmasını talep etme hakkı vardır.

Danışman Talep Edin