Türk EnglishFrançaisРусскийالعربية

Türkiye’de Vatandaşlık Nasıl Alınır?

Türkiye’de Vatandaşlık Nasıl Alınır?

 

1-Türk vatandaşlığına geçiş nedir?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan yabancının/kişinin Türk vatandaşlığını kazanmasıdır.

2-Türk vatandaşlığının kazanılması

Öncelikle belirtmek gerekirse türk vatandaşlığı 2 şekilde kazanılabilir.

a- Doğum ve soybağı esasına göre kazanılan türk vatandaşlığı,

b- Sonradan kazanılan türk vatandaşlığı,

3- Doğum ve soybağı esasına göre kazanılan Türk vatandaşlığı,

a– Türkiye içinde ya da dışında olduğu fark etmeksizin Türk vatandaşı anne – babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşı olarak kabul edilir.
Türk vatandaşı anne ve yabancı babadan evlilik birliği dışında doğan çocuk Türk vatandaşı olarak kabul edilir.

b– Türkiye içinde veya dışında evlilik birliği dışında Türk vatandaşı babadan olan ve yabancı anadan doğan çocuk, 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun hükümlerine göre, Türk vatandaşı babaya soy bağı ile bağlanması halinde doğumundan itibaren Türk vatandaşlığını kazanır.

c– Türkiye’de doğan ve yabancı ana ve babasından dolayı doğumla herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumdan itibaren Türk vatandaşı olarak kabul edilir.
Türkiye’de bulunmuş çocuk aksi sabit olmadıkça Türkiye’de doğmuş sayılır.

4- Sonradan kazanılan Türk vatandaşlığı,

a- Türkiye’de kesintisiz olarak beş yıl ikamet eden yabancılar,

b- Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile evli olan ve en az üç yıldan beri evliliği devam eden yabancılar,

c- Bir Türk vatandaşı tarafından evlat edinilen ergin olmayan kişi, millî güvenlik ve kamu düzeni için bir tehlike oluşturmuyorsa, karar tarihinden itibaren Türk vatandaşlığını kazanabilir.

Bu durumların oluşması ve kanunda istenilen diğer şartların gerçekleşmesi vatandaşlık kazanmak için mutlak bir hak sağlamaz. Bu şartlar başvuru için aranan şartlardır.

5- İstisnai olarak kimler Türk vatandaşı olabilir?

a- Türkiye’ye sanayi tesisi temin edilmesini sağlayan ya da ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, bilimsel, teknolojik, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği ile ilgili kanı uyandıran ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan yabancılar,

b- Vatandaşlığa alınması zaruri görülen yabancılar,

c- Göçmen olarak kabul edilen yabancılar,

d- Turkuaz Kart sahibi yabancılar ve aileleri turkuaz kart aldıktan 3 yıl sonra türk vatandaşlığı için başvuru yapabilirler,

e- En az 500.000,00 ABD Doları tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştiren veya en az 50 kişilik istihdam yapan yabancılar,

f- En az 250.000,00 ABD Doları tutarında taşınmaz satın alarak tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyduran yabancılar,

6-Vatandaşlık başvurusu nereye yapılmalıdır?

Vatandaşlığımızı kazanılması için yurt içinde ikamet edilen İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine ve istisnai olarak İçişleri Bakanlığına, yurt dışında ise temsilciliklerimize müracaat edilmelidir. Bizzat veya bir avukat aracılığıyla özel vekaletname çıkarmak suretiyle bu işlemler başlatılır.

Başvurular 6 ay ile 24 ay arasında sonuçlanır.

Danışman Talep Edin