Türk EnglishFrançaisРусскийالعربية

Çalışma ve İkamet İzni Reddedilenler İçin Karar ve Dilekçeler

Çalışma ve İkamet İzni Reddedilenler İçin Karar ve Dilekçeler

Çalışma İzni Başvurusunun Reddine İlişkin Açılacak İptal Davaları İçin Örnek Dava Dilekçesi Aşağıda Bilginize Sunulmuştur

 

……….… İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA 

DAVACI                         :

VEKİLİ                          : Av. İbrahim Yasin Kurt

                                     KURT HUKUK LAW&CONSULTANCY – 0532 237 16 34

                                      www.kurthukukdanismanlik.com

DAVALI                         :

KONU                            : Çalışma izni başvurusunun reddine ilişkin…/…/…. tarih ve …….. sayılı işlemin iptali talebidir 

TEBLİĞ TARİHİ            : …/ …/ … 

AÇIKLAMALAR              :

1-) Yukarıda açık kimlik bilgileri yazılı …………. Ülkesi vatandaşı olan davacı müvekkil ..…/…../…… tarihinde …………….. adına çalışma izni almak için davalı idareye başvuru yapılmıştır. Davalı idarenin …/…/… tarih ve …. sayılı işlemi ile mezkur başvuru reddedilmiştir. 

2-) 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun Çalışma İzni Başvurusunun Reddi başlıklı 9. Maddesinde sayılan haller müvekkilde bulunmadığından çalışma izni başvurusunun reddi yolunda verilen …/…/… tarih ve …. sayılı işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır. Müvekkilimiz çalışma izni almak için gerekli tüm şartları taşımaktadır. 

3-) Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle, davalı idarenin …/…/… tarih ve …. sayılı işleminin iptali için Mahkemenize başvurma zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER               : 6735 S. K. m. 9, 21, İYUK ve ilgili mevzuat 

HUKUKİ DELİLLER                 : …/…/… tarihli idareye başvuru dilekçesi, idarenin …/…/… tarih ve …. Sayılı red cevabı ve her türlü yasal delil 

SONUÇ VE İSTEM                   : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, davalı idarenin usul ve yasaya uygun olmayan …/…/… tarih ve …. sayılı işleminin iptaline, davacı müvekkile çalışma izni verilmesine ve yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz. …/…/…

Davacı Vekili

Av. İbrahim Yasin Kurt

KURT HUKUK LAW&CONSULTANCY – 0532 237 16 34

www.kurthukukdanismanlik.com

 

Çalışma İzninin İptaline İlişkin Örnek Danıştay Kararı Aşağıda Bilginize Sunulmuştur

 

T.C.
DANIŞTAY

10. Daire

Esas No: 2016/15205

Karar No: 2021/1356

Karar Tarihi: 24.03.2021

TEMYİZ EDEN (DAVALI): … Bakanlığı …

(Mülga … Bakanlığı)

VEKİLİ: Hukuk Müşaviri …

KARŞI TARAF (DAVACI): …

VEKİLİ: Av. …

İSTEMİN_KONUSU: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ:

Dava konusu istem: Kırgızistan uyruklu olan davacıya ev hizmetlerinde çalışması amacıyla 19/04/2014-19/04/2016 tarihleri arasında verilen çalışma izninin iptaline ilişkin … tarih ve …sayılı davalı idare işleminin iptali istenilmektedir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; davacının çalışma izninin 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun’un 16. maddesi, (a) bendinde yer alan “Yabancı hakkında sınır dışı etme kararı alınmış olması veya Türkiye’ye girişinin yasaklanması” hükmü gereği iptal edildiği anlaşılmakla birlikte; Mahkemelerinin 15/01/2016 tarihli ara kararına cevaben gönderilen Ankara Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü’nün … tarihli yazısında davacı hakkında Ankara Valiliğince alınmış bir sınır dışı etme kararının bulunmadığının bildirildiği dikkate alındığında; hakkında alınmış bir sınır dışı etme kararı bulunmadığı anlaşılan davacının “çıkış tebligat belgesi” esas alınarak çalışma izninin iptal edilemeyeceği sonucuna ulaşıldığından, dava konusu işlemde sebep unsuru yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle işlem iptal edilmiştir.

TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI: Davalı idare tarafından, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün talebi noktasında yapılan değerlendirme sonucunda davacının çalışma izninin 4817 sayılı Kanun’un 16. maddesi, (a) bendi uyarınca reddedildiği ve dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek, Mahkeme kararının temyizen incelenerek bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI: Davacı tarafından savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ: …

DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.

Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:

Açıklanan nedenlerle;

1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,

2. Dava konusu işlemin iptali yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,

3. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesi, 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 24/03/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

 

İkamet (Oturma) İzni Başvurusunun Reddine İlişkin Açılacak İptal Davaları İçin Örnek Dava Dilekçesi Aşağıda Bilginize Sunulmuştur

 

  …………… İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA 

DAVACI                         :

VEKİLİ                          : Av. İbrahim Yasin Kurt

                                     KURT HUKUK LAW&CONSULTANCY – 0532 237 16 34

                                      www.kurthukukdanismanlik.com

DAVALI                         :

KONU                            : ……….. ülkesinin vatandaşı olan davacı müvekkilin Türkiye’de oturma  (ikamet) izni verilmesi için yaptığı başvuruya davalı tarafından verilen red kararının iptali talebidir

AÇIKLAMALAR             : 

1-) …..…. ülkesinin vatandaşı olan davacı müvekkil …………., …/…/… tarihinde tatil yapmak amacıyla Antalya’nın Alanya ilçesine gelmiş, tatil sırasında Alanya’da bir emlakçı tanıdığının vasıtasıyla ….. mevkiinde, ……… adresinde bulunan taşınmazı satın alarak bu ilçeye yerleşmeye karar vermiştir. 

2-) Müvekkil almış olduğu taşınmazı yaz tatillerinde kullanmak üzere, kendi zevkine göre tamir ettirmek istemekte olup, bu süre boyunca da (yaklaşık ….. ay) Türkiye’de yaşayacaktır.

3-) Bunun neticesinde müvekkil, vatandaşı olduğu ……… ülkesinin konsolosluğuna oturma (ikamet) izni almak amacıyla …/…/… tarihinde başvurmuş olup, başvurusu İçişleri Bakanlığının – Göçler İdaresi Başkanlığı’nın görüşüyle- …….. nedeniyle reddedilmiştir.

4-) Müvekkilin yapmış olduğu başvurunun reddi işlemin iptali ve kendisine oturma izni verilmesi amacıyla, Mahkemenize başvurma zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER     : 6458 S. K. m. 19, 21, 23, İYUK ve ilgili mevzuat

HUKUKİ DELİLLER       : Tapu kaydı, oturma izni başvurusu, başvurunun reddi kararı ve yasal her türlü delil 

SONUÇ VE İSTEM         : Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı idarenin verdiği usul ve yasaya uygun olmayan başvurunun reddi işlemin iptaline, davacı müvekkile oturma izni verilmesine, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini vekaleten arz ve talep ederiz. …/…/…

Davacı Vekili

Av. İbrahim Yasin Kurt

KURT HUKUK LAW&CONSULTANCY – 0532 237 16 34

www.kurthukukdanismanlik.com

 

İkamet (Oturma) İzninin İptaline İlişkin Örnek Danıştay Kararı Aşağıda Bilginize Sunulmuştur

T.C.
DANIŞTAY

10. Daire

Esas No: 2016/2217

Karar No: 2021/1364

Karar Tarihi: 24.03.2021

TEMYİZ EDEN (DAVALILAR): 1- … Bakanlığı

VEKİLİ: 1.Hukuk Müşaviri Yrd. …

2- … Valiliği

VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI): …

VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU: … İdare Mahkemesince dava konusu işlemin iptali yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ:

Dava konusu istem: Davacının, Kırgızistan uyruklu olan eşine oturma izni ve geçici T.C. Kimlik numarası verilmesi istemiyle yaptığı başvurunun, “Vize ve İkamet İhlali” tahdit kaydı cezası olan 1.615,60 TL’nin ödenmesi şartıyla ikamet izni verilebileceği belirtilerek reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istenilmektedir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Danıştay Onuncu Dairesinin 07/04/2015 tarih ve E:2014/5485, K:2015/1618 sayılı davanın ehliyet yönünden reddi yolundaki kararın bozulmasına ilişkin karara uyulmak suretiyle verilen … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; davacının yabancı uyruklu eşi …’nın Türk vatandaşı olan davacı yanında ikamet izni talebinde bulunduğu, yapılan araştırma neticesinde davcının eşi ile aynı kişi olduğu sonucuna ulaşılan …’nın vize ikamet ihlali ve 5 yıl yurda giriş yasağı olduğunun belirlenmesi üzerine de “Vize ve İkamet İhlali” tahdit kaydı cezası olan 1.615,60 TL’nin ödenmesi şartıyla ikamet izni verilebileceği belirtilerek yapılan başvurunun reddedildiği, konu ile ilgili mevzuat hükümlerine göre Türkiye’ye giriş yasağı olan yabancılara idari para cezası uygulanacağı belirtilmesine rağmen, Türk vatandaşı ile evli olan yabancıya aile ikamet izninin verilmesi için aranan gerekli şartlarda her hangi bir para cezasının ödenmesi koşulunun bulunmadığı, bu durumda, davacı tarafından eşine ikamet izni verilmesi talebi ile yapılan başvuru neticesinde davalı idare tarafından davacının eşinin gerekli şartları taşıyıp taşımadığı araştırılmak suretiyle ikamet izni verilmesi ya da verilmemesi gerekmekte iken, daha önce yurda giriş yasağı bulunan biri ile aynı kişi olduğu belirtilerek Kanun’da belirtilmeyen bir şart olan idari para cezasını ödemek koşulu ile ikamet izni verileceği yönünde tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı Bakanlık tarafından, mevzuat hükümleri uyarınca Türk vatandaşı ile evlenmesine rağmen kanuni süresi içinde müracaat etmeyerek ülkemizde izinsiz ikametli olarak bulunan yabancılara verilecek ikamet tezkerelerinin, aile birliğinin devamını teminen izinsiz olarak kalınan süreler için ikamet harçlarının cezalı olarak tahsil edildikten sonra uzatılacağı, buna göre tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı, bu nedenle Mahkeme kararının temyizen incelenerek bozulması gerektiği ileri sürülmektedir. Davalı Valilik tarafından, aile ikamet izni başvurusunda bulunan yabancının hakkında verilmiş olan ve Türkiye’ye girişine engel teşkil eden idari para cezasının ödenmesi, böylece aile ikamet izni için yasal koşulun gerçekleştirilmesi ile izin verilmesinin mümkün olacağı, mahkeme kararının hukuka aykırı olduğu ve temyizen incelenerek bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, davalı idarelerin temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ: …

DÜŞÜNCESİ: Temyiz istemlerinin reddi ile usul ve hukuka uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki
belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :

İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.

Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçelerde ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;

1. Davalı idarelerin temyiz istemlerinin reddine,

2. Dava konusu işlemin iptali yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,

3. 2577 sayılı Kanun’un (geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesi, 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 24/03/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

 

 

Danışman Talep Edin