Türk EnglishFrançaisРусскийالعربية

İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davası Nedir?

İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davası Nedir?

Ortaklığın Giderilmesi Davası Ne Anlama Gelmektedir?

Paylı veya elbirliği ile mülkiyete konu olan bir eşya üzerindeki ortaklığın giderilerek şahsi mülkiyet tesis edilmesini sağlayan dava türüne eski tabirle izale-i şuyu, yeni tabirle ise ortaklığın giderilmesi davası denir. Kurt Hukuk Bursa ortaklığın giderilmesi avukatı olarak; hukuki desteğe ihtiyacınız varsa, bizlerle iletişime geçerek uzman Avukat kadromuzdan hukuki destek alabileceğinizi belirtmek isteriz.

Genel olarak paylı veya elbirliği ile mülkiyete konu bir eşyadaki ortaklığın giderilmesi bütün paydaşlar tarafından talep edilebilir. Ancak hukukî bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunması halinde ortaklığın giderilmesi talep edilemez.

Ortaklığın Giderilmesi Yöntemleri

Ortaklığın nasıl giderileceği Tük Medeni Kanunun 699. Maddesinde düzenleme altına alınmıştır. Buna göre ortaklığın giderilmesi için iki farklı yöntem mevcuttur. Bu yöntemler şu şekildedir:

  • Malın aynen bölüşülmesi sureti ile ortaklığın giderilmesi
  • Malın satılarak bedelinin bölüşülmesi sureti ile ortaklığın giderilmesi

Ortaklığın Giderilmesi Davası Kime Karşı Açılır?

Taşınır yada taşınmaz bir eşya üzerindeki ortaklığın giderilesini talep eden paydaş, davasını diğer tüm paydaşlara yönelik açmalıdır. Ayrıca paydaşlardan biri vefat etmiş ise, vefat eden tarafın mirasçılarının tamamının da davaya dahil edilmesi gerekmektedir.

Ortaklığın Giderilmesi Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?

Ortaklığın giderilmesi davasının görevli mahkemesi Sulh Hukuk Mahkemeleridir. Yetki konusu ise taşınmaz malın bulunduğu yere göre belirlenecektir. Yani ortaklığın giderilmesi davasının yetkili sulh hukuk mahkemesi taşınmaz malın bulunduğu yerdeki mahkemedir.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Nasıl Açılır?

Dava açmak isteyen paydaş, ortaklığın giderilmesini istediği malın diğer tüm paydaşlarını davalı göstermek sureti ile hazırlayacağı dava dilekçesini taşınmaz malın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesine ibraz etmekle izale-i şuyu davasını açmış olur.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Ne Kadar Sürer?

Bu sorunun cevabı biraz işin niteliğine göre değişmektedir. Zira burada ortaklığı giderilmesi talep edilen eşyanın durumu ve taraf sayısı da oldukça önemli olmaktadır. Uygulamada bazen taraf teşkilini sağlamak için yapılacak tebligatlar, paydaş sayısının fazlalığından veya vefat eden bir paydaşın mirasçılarının davaya müdahil olarak katılmaları nedeni ile uzayabilmektedir. Yine taşınmaz malda yapılan keşif ve sonrasında hazırlanacak bilirkişi raporu da davanın seyrini etkilemektedir. Ancak ortalama bir zaman belirtmek gerekirse, ortaklığın giderilmesi davası normal bir dosyada bir yıl civarında biterken karışık ve kalabalık bir dosyada iki seneden fazla sürebilmektedir.

Bursa ortaklığın giderilmesi avukatı ile hukuki destek ihtiyaçlarınız için Kurt Hukuk Bürosu olarak hizmetinizdeyiz!

 

Danışman Talep Edin