Türk EnglishFrançaisРусскийالعربية

Motorlu Kurye Trafik Kazasında Tazminat Alabilir mi?

Motorlu Kurye Trafik Kazasında Tazminat Alabilir mi?

Motorlu Kurye Trafik Kazasında Tazminat Alabilir mi? Hakları Nedir?

Motorlu kurye sektörü her geçen gün hızla büyümeye devam etmektedir. Özellikle pandemi döneminde yaşanan kapanma süreci ile birlikte evden yapılan alışverişlerde inanılmaz bir artış yaşandı. Bu durum zamanla alışkanlığa dönüştü ve gelinen noktada artık insanlar en basit market ihtiyacını bile internet üzerinden yapmaya başladı. Tabi online yapılan alışverişler arttıkça, bu alışverişlerin müşterilere ulaştırılmasını sağlayan motorlu kuryelerin sayısı da arttı. Zaman zaman olumsuz çalışma şartları nedeni ile gündeme gelen motorlu kuryelerin yaşadıkları en büyük sıkıntıların başında şüphesiz trafik kazaları gelmektedir. Zira otomobil ve benzeri araçların trafik kazalarından farklı olarak motosiklet kazalarında, sürücü korumasız olduğunu için, yaralanma veya hayatını kaybetme riski çok daha fazladır. Bursa motorlu kurye trafik kazası durumunda tazminat davası ile ilgili hukuki destek için Kurt Hukuk Bursa avukat ekibiyle iletişime geçebilirsiniz. Tüm Anadolu Motorsikletli Kuryeler Federasyonu’na (TAMKF) göre ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 2020 yılı Mart ayı ile 2021 yılı Mart ayı arasında motorlu kuryeler yaklaşık 63 bin kazaya karıştı, bu kazalarda 190 motorlu kurye yaşamını yitirdi. Bu sayı pandemiden önceki sene 19 olarak kayıtlara geçmişti. Bu rakamlar motorlu kurye kazalarında yaşanan artışı ve işin vahametini açıkça ortaya koymaktadır.  Bu nedenle biz de bu yazımızda motorlu kuryeler için çok önemli bir konu olan olası bir kaza sonrasında ileri sürebilecekleri tazminat taleplerini inceledik.

Kaza Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Trafik kazası durumunda tazminat hakkı alabilmek için belli başlı kriterleri karşılamak gereklidir. Trafik kazaları başından sonuna kadar takip edilmesi gereken uzun bir süreçtir. Eğer meydana gelen kaza ciddi ve ağır nitelikte bir kazaysa olay yerine hemen ambulans ve polis çağrılmalıdır. Unutulmamalıdır ki; her şeyin telafisi olabilirken sağlığımızın telafisi olamayabilir. Özellikle düşme anında eğer kafa bölgesinden darbe alınmışsa mutlaka hastaneye gidilmeli ve müşahede altında kalınmalıdır. Olay kolluk görevlilerine intikal edince, görevli memur yaralanan kuryenin ifadesini almak isteyecektir. Bu aşamada ifade vermemenin kurye için daha faydalı olacağını düşünmekteyiz. Zira uygulamada olayın hemen sonrasında sıcağı sıcağına alınan ifadelerde yaralı kişi şikayetçi olmadığını belirtmekte ve bu nedenle de ceza soruşturması hakkında takipsizlik kararı verilmektedir. Her ne kadar soruşturma dosyası hakkında verilen takipsizlik kararı tazminat davasını etkilemese de kazada yaralanan kurye kendisine gösterilen ilgisizlikten dolayı çoğu zaman pişman olmaktadır. Sonradan gidip tekrar şikayetçi olmak istediğinde ise artık şikayet hakkını kaybettiğinden dolayı ikinci şikayetinden bir sonuç alamamaktadır. Bu nedenle ilk etapta olayda kusuru olan kişilerden şikayetçi olunması kurye açısından daha mantıklıdır. Eğer kişi isterse bu şikayetinden ilerleyen aşamaların herhangi bir noktasında zaten vazgeçebilecektir. Dolayısı ile sonradan da vazgeçilebilecek şikayet hakkından daha olayın ilk anında vazgeçmek kurye açısından pek mantıklı değildir.

Eğer meydana gelen kaza sadece maddi hasarlı trafik kazası ise taraflar kendi aralarında tutanak tutabilirler. Tutanağa yalnızca kazanın oluş şekli yazılmalı, kusur oranı yazılmamalıdır. Mutlaka kaza yerinin ve kazaya karışan araçların fotoğrafları çekilmelidir. Tutanaklarda yer alan görgü tanığı bölümü kazayı gören kişilerin ifadeleri doğrultusunda doldurulmalıdır. Ne kadar çok bilgi olursa, işlemler o kadar hızlı yürür. Tutanak hazırlandıktan sonra çekilen fotoğrafla birlikte karşı tarafın trafik sigorta şirketine başvuru yapılmalıdır. İlk başvuruyu alan sigorta şirketleri, en geç 1 gün içinde tutanağı elektronik ortamda Trafik Sigortaları Bilgi Merkezine (TRAMER) iletecektir. Sigorta şirketleri, TRAMER vasıtasıyla 3 iş günü içinde kaza krokilerini de dikkate alarak, tutanak çerçevesinde yüzde sıfır, 50, 100 oranlarına göre kaza sorumluluk değerlendirmesi yapacaktır.

Burada son olarak şu hatırlatmayı yapmak gerekmektedir. Eğer meydana gelen kazada, sürücü ehliyetsiz araç kullanılıyorsa veya yetersiz ehliyetle araç kullanılıyorsa, sürücünün yaşı küçükse, sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa, kazaya karışan araçlardan birinin trafik sigortası yoksa veya süresi bitmişse, trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa olay mutlaka ilgili kolluk birimine bildirilmelidir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Bursa motokurye kazası tazminat davası başvuru veya detaylı bilgi edinmek adına Kurt Hukuk Bursa avukat ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Motosiklet Kazalarında Dava Süreci

Motosiklet kazalarında haksız olan tarafın sigortasından tazminat almak mümkündür. Bu tarz olaylarda sigorta şirketleri olayın hemen sonrasında hızlı bir şekilde ödeme yaparak konuyu kapatma eğilimi ile hareket etmektedirler. Ancak burada şöyle bir detay bulunmaktadır. Sigorta şirketlerinin ödediği rakamlar genellikle dava sonucunda mahkemenin belirleyeceği rakamdan daha düşük miktarlarda olmaktadır. Mağdur tarafın, sigorta şirketinin ödediği rakamı kabul etmesi ve ibraname gibi belgeleri imzalaması ilerde dava açarak hakkını almasına engel olmaktadır. Bu nedenle kuryenin acele ile ödemeyi kabul etmek yerine daha sakin kalıp mahkeme yolunu kullanarak hakkını tam olarak alması menfaati icabıdır.

Trafik kazası sonrasında birden fazla konuda tazminat talepleri söz konusu olabilmektedir. Ancak genel anlamda bu talepleri maddi tazminat ve manevi tazminat talepleri şeklinde iki ana başlığa ayırmamız mümkündür. Maddi tazminat taleplerini ise kanunun sistematiğinde olduğu gibi olayda ölümün gerçeklemiş olması halinde veya bedensel zararın oluşması durumu şeklinde incelememiz mümkündür.

Ölüm hâlinde uğranılan zararlar özellikle şunlardır:

  • Cenaze giderleri
  • Ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar
  • Ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıplar

Bunun yanında bedensel zararlar ise özellikle şunlardır:

  • Tedavi giderleri
  • Kazanç kaybı
  • Çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar
  • Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar

Yukarıda sayılan maddi zararların dışında tabi ki araçta meydana gelen zararın tazmini açısından da ayrı bir süreç yürütmek mümkündür. Burada mağdur olan sürücünün aracında oluşan değer kaybını sigorta tahkim komisyonuna başvurmak sureti ile tazmin ettirme olanağı mevcuttur. Sigorta tahkim komisyonu kararları mahkeme kararı hükmünde olup icra edilme kabiliyetine haizdir.

Kaza nedeni ile belirli oranda maddi zarara uğrayan kişi bu olaydan dolayı aynı zamanda acı, üzüntü, keder, eleme kapılmış ve psikolojik açıdan da olumsuz etkilenmiş ise yaşadığı bu travmatik süreç için ayrıca manevi tazminat talebinde de bulunabilir. Bu durumda hakim uygun bir tazminata hükmedecektir.

İstisnai durumlar haricinde, trafik kazasından dolayı maddi ve manevi tazminat davaları; fiil ve failin öğrenilmesinden itibaren 2 yıl, fiil ve fail daha sonra öğrenilse dahi en fazla 10 yıl içerisinde açılmalıdır. Aksi halde zamanaşımı söz konusu olacaktır.

Trafik kazası nedeni ile açılacak tazminat davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi olup, yetkili mahkeme ise davalılardan herhangi birisinin ikametgahı mahkemesi veya trafik kazasının meydana geldiği yer mahkemesi veya davacının ikametgahı mahkemesi veya trafik sigortası şirketinin merkezinin bulunduğu yer mahkemesidir.

Bursa kurye avukatı veya Bursa kurye tazminat davası için iletişime geçerek detaylı bilgi edinebilirsiniz.

 

 

Kurye Trafik Kazası Tazminat Davası açmak isteyen bireyler Bursa avukat ekibimiz tarafından hazırlanan Motokurye Trafik Kazası Tazminat Davası Dilekçe Örneğini aşağıdan inceleyebilirler.

 

……..… NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE

 

  • DAVACI                                        :
  • TC KİMLİK NUMARASI            :
  • ADRES                                        :
  • VEKİLİ                                        : Av. İbrahim Yasin KURT
  • ADRES                                        : Beşevler Mah. Yıldırım Cd. No:265 B Blok Kat:2  Daire:6, Nilüfer/Bursa
  • DAVALI                                       :
  • ADRESİ                                       :
  • KONU                                          : Trafik Kazası Nedeni İle ….. TL. Maddi ve …. TL. Manevi Tazminat Talebidir

AÇIKLAMALAR               :

1-) Olay günü olan …/ …/ … tarihinde, ilimiz …………. Mevkiinde meydana gelen yaralamalı ve ölümlü trafik kazasında, davalı … … sevk ve idaresinde bulunan plaka sayılı aracı ile davacı müvekkilin sevk ve idaresinde bulunan … plakalı araca arkadan çarpmıştır. Meydana gelen trafik kazasında davacı müvekkil, …, … ve … bölgelerinden yaralanmış, müteveffa eşi … … ise olay yerinde hayatını kaybetmiştir.

2-) Kaza mahalline gelen trafik ekibi tarafından tutulan …/ …/ … tarih ve … sayılı Trafik Kazası Tespit Tutanağında, kazanın, alkol ve aşırı hız nedeni ile kontrolünü kaybeden davalının sevk ve idaresindeki aracı ile kırmızı ışıkta geçmesi sonrasında normal seyrinde bulunan müvekkilin sevk ve idaresindeki araca arkadan çarpması sonucu meydana geldiği tespit edilmiştir. Bu tespit aynı şekilde Savcılık tarafından yapılan olay yeri inceleme işlemi sonrasında alınan bilirkişi raporunda da tekrar edilmiştir. Ayrıca olay anını gösteren kamera kayıtları ile de davalının kusurlu eylemleri izaha ihtiyaç bırakmayacak şekilde tüm açıklığı ile görülmektedir.

3-) Müvekkil, meydana gelen trafik kazası neticesinde, … gün hastanede yatmak zorunda kalmış, hastanede yattığı dönem için … TL tedavi masrafı ödemiş ve kaza gününden beri düzenli olarak ilaç kullanmaya başlamıştır. Ayrıca, müvekkil, olayda … yıllık eşini kaybetmiş, … isimli … yaşındaki çocuğuna tek başına bakmaya başlamıştır. Bütün bu olaylar nedeni ile müvekkil, yaşadığı psikolojik çöküntünün üstesinden gelebilmek için düzenli terapiye başlamıştır. Müvekkilin yaşadığı psikolojik travma ve terapi sürecine dair ayrıca tanık dinletilecektir.

4-) Meydana gelen olay nedeni ile müvekkilin yaşadığı maddi ve manevi zararın bir nebze olsun karşılanabilmesi için iş bu davanın açılması zorunluluğu hasıl olmuştur.

HUKUKİ NEDENLER      : Borçlar Kanunu, HMK ve ilgili mevzuat

HUKUKİ DELİLLER         : …/ …/ … tarih ve … sayılı Kaza Tespit Tutanağı, hastane kayıtları, reçeteler, psikolog raporu, tanık beyanları, bilirkişi incelemesi ve her türlü yasal delil

SONUÇ VE İSTEM            : Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, … TL maddi, … TL manevi tazminatın davalıdan alınarak davacıya verilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini, müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz. …/ …/ …

 

Av. İbrahim Yasin KURT

Davacı Vekili

 

 

 

Danışman Talep Edin