Türk EnglishFrançaisРусскийالعربية

Ölümlü Trafik Kazasında Motorlu Kuryenin Tazminat Hakları Nelerdir?

Ölümlü Trafik Kazasında Motorlu Kuryenin Tazminat Hakları Nelerdir?

Motorlu Kurye Ölümlü Trafik Kazasında Tazminat Alabilir mi?

Her gün trafikte daha fazla motorlu kurye görmekteyiz. Özellikle büyükşehirlerde bu sayı giderek artmaktadır. Motorlu kurye sektörü eskiden beri var olsa da özellikle pandemi sürecinden sonra sektörde adeta patlama yaşandı. Artık gelinen noktada motorlu kuryeler günün her saatinde trafikte sipariş yetiştirme telaşı ile yol almaktadırlar. Motorlu kurye sayısının bu kadar çok artması maalesef beraberinde meydana gelen trafik kazası rakamlarının artmasını da sebep oldu. İçişleri Bakanlığı’nın TBMM Dilekçe Komisyonu’na ilettiği trafik verileri bu durumu açıkça göstermektedir. 2019’da pandemi öncesi 39 bin 985 motosiklet kazaya karışırken, bu kazalarda 161 kişi hayatı kaybetti, 45 bin 60 kişi de yaralandı. Salgının tırmandığı 2020 yılında 40 bin 245 motosiklet kaza yaptı ve 167 kişi öldü, 44 bin 105 kişi de yaralandı. Salgının zirve yaptığı 2021 yılında ise kazalar da doruğa çıktı. 58 bin 855 motosiklet kazaya karıştı. Bu kazalarda 205 kişi yaşamını yitirdi, 63 bin 458 kişi de yaralandı.

Bursa motorlu kurye trafik kazası durumunda tazminat davası ile ilgili hukuki destek için Kurt Hukuk Bursa avukat ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.

Her ne kadar hiç kimse yaşanmasını istemese de; trafik kazaları, alınan tüm tedbirlere rağmen, maalesef her geçen gün artmaktadır. Otomobil kazalarında çoğu zaman sadece maddi hasarlı kazalar meydana gelirken, motosikletli kazalarda bu sayı yok denilebilecek kadar azdır. Ne yazık ki; bir motosikletin içinde yer aldığı trafik kazası meydana geldiğinde motosiklet sürücüsü en basitinden hafif yaralı şekilde kazayı atlatmaktadır. Motorlu kurye sektörünün bu kadar büyüdüğü ve kazaların da eskiye nazaran çok arttığı günümüzde kuryelerin içinde olduğu kazalar da ciddi oranda yükselmiştir. Bu nedenle biz de bu yazımızda ölümlü motorlu kurye trafik kazaları sonrasında geride kalanların tazminat haklarını inceledik. Yaralamalı motorlu kurye trafik kazalarına ilişkin tazminat taleplerini merak ediyorsanız lütfen bu konudaki makalemizi inceleyiniz.

Motorlu Kurye Ölümlü Trafik Kazası Nedeniyle Maddi Tazminat Talebi

1- Cenaze Giderleri:

Ölüm olayı, ölü evinin başına birtakım masraflar açar. Bu masrafların başında şüphesiz cenaze giderleri gelmektedir. Ölü yıkama, naaşın saklanmasına ilişkin morg ücreti, teneşir ve tabut masrafları, kefenleme giderleri, gömme yerine kadar gidip gelme ve taşıma masrafları, kabir ücreti, mezar yaptırma masrafları, ölüm ilânları, cenazeye katılanlara verilmesi gelenek olmuş yemek masrafları vs. haksız eylem sorumlularından istenebilecektir. Kural olarak bu giderler ölümle doğrudan doğruya ilgisi bulunan ve ölenin dinine, sosyal ve ekonomik durumuna uygun giderleri kapsar. Bu giderler, yerel göreneklere (örf ve âdetlere) uygun düşmelidir. Mezarlıkta dua okuyan din adamlarına ekonomik ve sosyal seviyeye uygun biçimde yapılan ödemeler, mevlit vs. giderler de defin gideri olarak istenebilir. Bu giderlerin gerçekten yapılmış olması ve yerel geleneklere uygun olması gerekir. Ölüm olayı başka bir yerde gerçekleşmiş ya da tedavi için başka bir şehre götürülüp orada ölmüş ise ve defnedileceği şehre taşınacaksa, bu giderler dahi istenebilir.

2- Ölüm Hemen Gerçekleşmemişse Tedavi Giderleri İle Çalışma Gücünün Azalmasından Yada Yitirilmesinden Doğan Kayıplar:

Trafik kazasının meydana geldiği tarihten ölümün gerçekleştiği tarihe kadar geçen süre zarfında uygulanan tedavinin giderleri ve bu süreç için iş göremezlik tazminatı talep edilebilir. Tedavi giderleri; ilaç, hastane, refakatçi, bakıcı, ameliyat, muayene vb. giderler olup mağdurun vefatına kadar geçen süre boyunca gerçekleşen tüm masrafların hesaplanması gerekmektedir. Ölümün hemen gerçekleşmemesi durumunda; vefat edenin mirasçıları tarafından trafik kazası ve vefat tarihi arasında geçen süre için mağdurun çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden dolayı tazminat talep etme hakkı bulunmaktadır. Son zamanlarda Yargıtay kararlarında; çalışma gücünün azalması ya da yitirilmesi doğrudan kazanç olarak belirtilmemiş ve vücut bütünlüğüne verilen önem artırılarak mağdurun, çalışmak veya hareket etmek için kendi yaşıtlarından daha fazla emek harcaması, zorlanması durumunda da çalışma gücünün azalması ya da yitirilmesi söz konusu olacağı belirtilmiştir. Nitekim Yargıtay 17. Hukuk Dairesi’nin 2015/4792 E., 2018/382 K. sayılı ve 30.01.2018 tarihli kararında; yaşı küçük ve henüz çalışmayan davacının, günlük işlerini yapmakta zorlanması halinde de maddi tazminat (efor tazminatı) talep edilebileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla şu an meydana gelen zararın gelecekteki etkisi de göz önünde bulundurularak henüz çalışmayan yaşı küçük için de çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden dolayı tazminata hükmedilecektir. Diğer yandan kaza tarihinde çalışan mağdurun çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan tazminat talep hakkı, kaza tarihi itibariyle kazancı vb. somut durumu göz önüne alınarak değerlendirilecek ve vefatına kadar geçen süre boyunca çalışamaması sebebi ile geçici iş göremezlik tazminatı ödenecektir.

3- Ölenin Desteğinden Yoksun Kalan Kişilerin Bu Sebeple Uğradıkları Kayıplar:

Destekten yoksun kalma tazminatı, ölen kişinin ölmeden önce yapmaya başladığı ve/veya gelecekte de yapacağı yardımlardan, destek sahiplerinin yoksun kalması halinde talep edilen tazminattır. Destekten yoksun kalma tazminatı talep etme hakkı mirasçılık sıfatı ile bağlı değildir. Desteği yitiren kişinin yoksun kalmış olduğu zarardır ve bunun akrabalar veya kişisel ilişki bazında sınırlandırılması mümkün değildir. Her ne kadar genellikle destekten yoksun kalan ve tazminat talep hakkına sahip olan kişiler anne-baba veya eş olsa da somut durumun özelliğine göre kardeş, nişanlı, evlilik dışı birlikte yaşadığı kişiler de destekten yoksun kalma tazminatı talep etme hakkına sahiptir. Ölümlü trafik kazası neticesinde mahrum kalınan yardımın, kaza tarihinde fiilen yapılıyor olması gerekmemektedir. Gelecekte yapılacak destek de hesaba katılarak bakiye ömür üzerinden hesaplama yapılacaktır. Diğer yandan, çalışmayan eşin parasal bir destek vermesi mümkün değildir. Ancak ev işleri kapsamında eşine destek olması nedeni ile de sağ kalan eş, çalışmayan eşinin vefat etmesi halinde destekten yoksun kalma tazminatı talep etme hakkına sahiptir. Dolayısıyla desteğin parasal yardım olarak düşünülmemesi gerekmektedir.

Bursa ölümlü motokurye trafik kazası tazminat davası başvuru veya detaylı bilgi edinmek adına Kurt Hukuk Bursa avukat ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Motorlu Kurye Ölümlü Trafik Kazası Nedeniyle Manevi Tazminat Talebi

Manevi tazminatın bir tanımı yapılmamıştır. Kuşkusuz bu da maddi tazminat gibi “zarar” kavramı içerisinde yer alması gereken bir tazminat türüdür. Maddi zarar genellikle “malvarlığında eksilme” olarak tanımlandığına göre, manevi zararı “kişi varlığında eksilme” (TBK.56, BK.47) ve “kişi haklarına zarar verme” (TBK.58, BK.49) olarak niteleyebiliriz.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 56.maddesi 2.fıkrasına göre “Ölüm halinde, yakınlarına manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir.” Bu düzenlemeden yola çıkarak, meydana gelen trafik kazası sonrasında hayatını kaybeden motorlu kuryenin vefatı ile geride kalan yakınları, yaşadıkları olay nedeni ile maruz kaldıkları acı, üzüntü, elem ve kederden dolayı veya psikolojilerinin olumsuz etkilenmesi sebebi ile manevi tazminat talep edebileceklerdir.

Bursa kurye avukatı veya Bursa kurye tazminat davası için iletişime geçerek detaylı bilgi edinebilirsiniz.

 

 

 

Danışman Talep Edin