Türk EnglishFrançaisРусскийالعربية

Boşanma Davası Dilekçesi Nasıl Hazırlanmalıdır?

Boşanma Davası Dilekçesi Nasıl Hazırlanmalıdır?

 

Boşanma Davası Dilekçesi Nasıl Hazırlanmalıdır?

Boşanma davası dilekçesinin nasıl hazırlanması gerektiği sorusuna cevap verebilmek için öncelikle boşanma davasının türünü belirlemek gerekmektedir. Zira hukukumuzda boşanma davaları iki farklı şekilde açılmaktadır. Bunlar anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davasıdır.

Kurt Hukuk Bursa boşanma avukatı olarak; hukuki destek ihtiyacınız varsa bizlerle iletişime geçerek uzman Avukat kadromuzdan hukuki destek alabileceğinizi de belirtmek isteriz.

Anlaşmalı boşanma davası tarafların karşılıklı olarak nafaka, tazminat, velayet gibi boşanmaya bağlı hak ve alacaklarda mutabakata vararak bu mutabakatlarını bir boşanma protokolünde imzalamak sureti ile mahkemeye müracaat etmeleri şeklinde açılan boşanma davasıdır. Bunun yanında çekişmeli boşanma davası ise taraflardan birinin boşanmak istemesine rağmen diğerinin istememesi veya tarafların boşanmaya bağlı hak ve alacaklar olan nafaka, tazminat, velayet gibi konularda anlaşamadıkları boşanma davası türüdür. Bu nedenle boşanma davasının türüne göre hazırlanacak dilekçe değişecektir.

Boşanma dilekçesi, kanunda belirtilen boşanma sebeplerinden en az biri sebep gösterilerek hazırlanmalıdır. Boşanma sebepleri sınırlı sayıda kanunda sayılmıştır. Bunlar; zina; hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış; suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme; terk; akıl hastalığı ve evlilik birliğinin temelinden sarsılmasıdır.

Evliliği sonlandırmak isteyen çiftler boşanma iradelerini gösteren dilekçeleri ile mahkemeye müracaat etmelidirler. İlerde hak kaybı yaşamamak için dilekçenin güzel bir şekilde hazırlanması faydalı olacaktır. Boşanma dilekçesi; eşlerden birisi tarafından hazırlanacağı gibi avukat yardımıyla da hazırlanabilir. Özellikle çocuklar ve mal varlığı paylaşımı konularında hata yapmamaya ve daha sonrasında mağdur olmamak için dilekçe dikkatlice düzenlenmelidir.

Boşanma Dilekçesinde Neler Olmalıdır?

-Yetkili ve görevli mahkemenin adı

-Davacının adı soyadı TC kimlik numarası ve adresi

-Davalının adı soyadı TC kimlik numarası ve adresi

-Boşanma davasının hukuki konusu ve dayanağı

-Boşanma sebebine ilişkin açıklamalar, olay örgüsü ve delillerle ilişkilendirilmesi ve nafaka, tazminat ile velayete ilişkin açıklamalar

-Hukuki sebepler

-Deliller

-Netice-i talep

-Tarih ve isim ve imza

Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Boşanma davalarında görevli mahkeme bir ihtisas mahkemesi olarak kurulan Aile Mahkemeleridir. Ancak her yerde aile mahkemesi bulunmayabilir. Bu durumda ise Aile Mahkemesi sıfatı ile Asliye Hukuk Mahkemeleri boşanma davalarında görevli mahkeme olacaktır.

Boşanma davalarında yetkili Aile Mahkemesi ise eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.

Bursa boşanma avukatı ile hukuki destek ihtiyaçlarınız için Kurt Hukuk Bürosu olarak hizmetinizdeyiz!

Danışman Talep Edin