Türk EnglishFrançaisРусскийالعربية

Hamile Kalan Kadın İşçinin Hakları Nelerdir?

Hamile Kalan Kadın İşçinin Hakları Nelerdir?

 

Hamile Kalan Kadın İşçinin Hakları Nelerdir?

Kadın işçilerin doğum öncesi ve sonrası hakları 4857 sayılı iş kanununu 13. ve 74. Maddelerinde koruma altına alınmıştır. Korunan bu haklarla beraber kadın işçilerin içinde bulundukları dezavantajlı durum ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır. Hamilelik sürecinden geçen kadına verilen haklardan kısaca bahsedecek olursak;

  1. Sağlık kontrol izni: Kadın işçinin gebelik halini işverene bildirmesiyle beraber, doktor tarafından belirlenmiş kontrol günlerinde kadın işçi kontrole gidebilecektir. İşveren kadın işçinin ücretinden herhangi bir kesinti yapmadan vermek zorundadır.
  2. Gece çalışma yasağı: Hamile olan kadın işçilerin gece vardiyasında(20:00-06:00) çalıştırılması yasaktır. Kadın işçinin hamile olduğunu işverene bildirdiği tarihten doğumun gerçekleşmesinden sonra ki 6. Ayın sonuna kadar kadın işçi gece vardiyasında çalıştırılamayacaktır.
  3. Fazla çalışma yasağı: Kadın işçinin hamile kaldığının işverene bildirdiği tarihten çocuk bir yaşına kadar geçen sürede kadın işçilere fazla mesai yaptırılması, kadın işçilerin haftada 45 saatten fazla çalıştırılması yasaktır.
  4. Tehlikeli işlerde çalıştırılma yasağı: Kadın işçinin hamilelik sürecini tehlikeye atacak bir şekilde çalıştırılması yasaktır. İşveren güvenli bir çalışma ortamı sağlamakla yükümlüdür. Eğer böyle bir ortamı sağlayamıyorsa kadın işçiyi başka bir birime aktarması gerekmektedir.
  5. Doğum izni: Kadın işçinin doğum öncesi ve doğum sonrası kullanabileceği izinleri vardır. Doğumun gerçekleşmesi için tekli gebeliklerde gebeliğin 32. haftasından itibaren 8 hafta, çoklu gebeliklerde gebeliğin 30. Haftasından itibaren 10 hafta ücretli doğum izin hakkı tanınmıştır. Doğum sonrasındaki izinleri de öncesinde olduğu gibi teklilerde 8 çoğul gebeliklerde 10 haftadır. Doğum izinleri ücretli izinlerdir.
  6. Ücretsiz izin: Analık hali izin sürelerinin tamamlanmasından sonra kadın işçinin talebi doğrultusunda 6 aya kadar ücretsiz izin verilmesi zorunludur.
  7. Süt izni: Bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilmelidir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını kadın işçi kendisi belirlemektedir.

 

Danışman Talep Edin