Türk EnglishFrançaisРусскийالعربية

İşyerinin Taşınması İşçiye Haklı Fesih İmkânı Verir mi?

İşyerinin Taşınması İşçiye Haklı Fesih İmkânı Verir mi?

 

İşyerinin Taşınması İşçiye Haklı Fesih İmkânı Verir mi?

Ekonomik sebepler ve değişen koşullar çerçevesinde özellikle pandemi döneminde işverenlerin çalışma koşullarında değişiklikler yapma zorunluluğu doğabilir. Bunlardan bir tanesi de işyerinin lokasyon olarak değiştirilmesidir. İş yerinin taşınması işçinin çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik yapıp yapmaması açısından önem arz etmektedir. Yani sadece iş yeri değişti diye işçinin haklı nedenle fesih hakkı doğmamaktadır. 4857 sayılı İş Kanununun 22 nci maddesindeki, “işveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir.” demektedir. Öncelikli olarak esaslı bir değişikliğin olup olmadığı irdelenmelidir. Yargıtay bu gibi durumlarda değişikliğin esaslı bir değişiklik olup olmadığının duruma ve şartlara göre değerlendirilmesi gerektiğini belirtmiştir. Örneğin iş yerinin aynı belediyenin sınırları içerisinde değişmesini işçi açısından haklı sebep olarak görmemiştir.

Yargıtay bu durumla alakalı birçok kriter getirmiştir. Belediye sınırları ile alakalı kriter sadece birisidir. Lokasyon değişikliğinin işçi açısından bir takım koşulları zorlaştırmaması gerekmektedir. İşçinin işyerine giderken harcadığı yol maliyeti artmış ise işveren bunu karşılamak mecburiyetindedir. Ayrıca iş açısından işçinin yerinin değişmesi gerekli bulunmalıdır.

İşçi ve işveren arasında bu durumlar düşünülerek daha önceden bir sözleşme yapılıp işçinin tüm işyerlerinde çalıştırabileceği belirtilmiş olabilecektir. Ancak böyle durumlarda da işçiyi cezalandırma, sürgün gibi istifayı zorlayan değişiklikleri işçi kabul etmek zorunda değildir.

İşyerinin taşınması sebebiyle bildirilen değişikliği kabul etmek istemeyen işçi, iş sözleşmesini haklı sebeple feshederek kıdem tazminatı talebinde bulunabilir. İş sözleşmesini kendi feshettiği için her ne kadar ihbar tazminatına hak kazanamaz ise de, fazla mesai, yıllık izin ücreti, bayram-genel tatil ücreti, asgari geçim indirimi gibi diğer alacaklarını da bu davada talep edebilmektedir.

Yargıtay’ın bu konuda verdiği kararlardan bazıları şöyledir;[/vc_column_text][vc_row_inner content_placement=”middle”][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]“…Davacı işçinin Avcılar olan görev yerinin Beşiktaş olarak değiştirildiği, İş Kanunu’nun 22. Maddesine göre aleyhe değişiklik işçiyi bağlamasa da işçinin görev yerinin değiştirilip çalışma koşullarının ağırlaştırılması sebebiyle yeni görev yerine gitmediği ve eylemli olarak feshettiği sonucuna ulaşılmaktadır…”

 “…Güngören’den Çekmeköy’e taşınan işyerinde davacının çalışmaması eylemli haklı fesihtir…”Kararlardan da anlaşılacağı üzere, aynı şehir sınırları içerisinde yer almasına karşın, trafiğin işçi açısından oluşturacağı olumsuz duruma işçinin tahammül etmesi beklenemez. Dolayısıyla iş şartlarında ağırlaşma niteliği taşıyan “işyerinin taşınması” karşısında, işçinin yeni işyerine gitmeyerek haklı fesih hakkını kullandığı kabul edilmelidir.

Danışman Talep Edin