Türk EnglishFrançaisРусскийالعربية

İş Davalarında İhtarname Nasıl Yazılır?

İş Davalarında İhtarname Nasıl Yazılır?

 

İş Davalarında İhtarname Nasıl Yazılır?

İhtarname Nedir?

Noterlik Kanunu’nun 98. Maddesine; “herhangi bir hakkın ihlali ya da en sık karşılan durumlar gibi alacağın ödenmemesi durumlarında, söz konusu hakkın ihlalinin bildirimini ve zararın karşılanması gerektiğini muhataba yazılı olarak bildirmeye” ihtarname denmektedir.

İhtarname gönderilmesi genellikle noter aracılığıyla yapılmaktadır. Ancak noter vasıtasıyla gönderilmesi zorunlu değildir. Noter vasıtasıyla ihtarname gönderilmesi ispat açısından daha avantajlıdır. İhtarname gönderilmesi sayesinde davadan önce hukuki bir zeminde alacaklı, borçluyu hem bilgilendirmiş hem de uyarmış olmaktadır.

İş Yerine İhtarname Nasıl Çekilir?

İşçi işverene çeşitli sebeplerden dolayı ihtarname gönderebilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir; işçiye yıllık izin ücretinin ödenmemesi, işyerinde mobbing yapılması, işçinin haksız olarak işten çıkarılması, işçiye ücretin ödenmemesi, işçiye fazla mesai yaptırılması, fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi, işçiye yıllık izin verilmemesi, işçiye ücretinin eksik ödenmesi, işçinin zorla istifa ettirilmesi gibi nedenler örnek olarak verilebilecektirİhtarnamede bazı koşulların olması gerekmektedir. İhtar çeken kişinin adı, soyadı, TC kimlik numarası, adresi, avukatı varsa onun adı soyadı, iletişim bilgileri ve adresi, ihtar edilen kişinin adı, soyadı, adresi ve avukatı varsa onun bilgileri son olarak da ihtarın içeriği ihtarnamede bulunmak zorundadır.

Her konu için çekilen ihtarname farklı olmaktadır. İş hukuku anlamında yukarıda sayılan hallerden birisi söz konusu olduğu zaman ayrıntılı ve düzgün bir şekilde ihtarname yazılmalıdır. Uyuşmazlık konusunu veya talebinizi farklı anlaşılmalara mahal vermeyecek şekilde açıklanmalıdır. Kişinin yazdığı ihtarname de eksiklerin olması dava sürecini uzatabilir. Ve zararlara uğratabilir.İş hukuku anlamında hazırlanacak ihtarnamelerde işçi, işyeri ile olan iş ilişkisini askerlik, emeklilik, evlilik ve maaş ödemelerinin yapılmıyor olması gibi nedenler ile sonlandırması durumunda bu sebepleri açık ve net bir şekilde noter kanalı ile gönderilecek olan ihtarnamede belirtmelidir. Bunun yapılmasının hukuki olarak  çok faydası olacaktır. Aksi halde işveren, böyle bir konunun kendisine bildirilmediğini iddia ederek temerrüde düşürülmemiş olduğunu ve dava tarihinde temerrüde düştüğünü iddia edebilmektedir.

İşçi alacağını alamaması sebebiyle göndereceği ihtarname ile borçlu temerrüde düşürülmektedir. Yapılan ihtarname ile faizin başlamış olduğu durumlarda ihtarnamenin muhatabının eline geçmesi ile faiz işlemeye başlamaktadır.

Danışman Talep Edin