Türk EnglishFrançaisРусскийالعربية

SGK 29 Çıkış Kodu Memur Olmaya Engel Midir?

SGK 29 Çıkış Kodu Memur Olmaya Engel Midir?

 

SGK 29 Çıkış Kodu Memur Olmaya Engel Midir?

Pandemi döneminde birçok sınırlamalar getirilmiştir. İşçi çıkarma yasağı da bu sınırlamalardan biridir. Getirilen sınırlamaların istisnaları da bulunmaktadır. Pandemi döneminde işten çıkarma yasağının istisnası 4857 sayılı İş Kanununun 25/2 Maddesinde belirtilen “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” sebebiyle işçinin işten çıkarılmasıdır. Yani işverenler pandemi döneminde iş kanunu 25/2’ye dayanarak işçileri işten çıkartabileceklerdir. İşverenler bu istisnadan faydalanabilmek için kötü niyetli olarak işçileri işten çıkarmaktadır.

İşveren, iş akdini feshettiği işçiler için Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirim yapmak zorundadır. Bunu yaparken işçiyi hangi gerekçe ile işten çıkardığını bir kod numarasıyla işaretlemektedir. 29 kodu, “İşveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile iş akdinin feshi” anlamına gelmektedir.Kod 29 ile işten çıkarılmış olmak devlet memuru olarak atanmaya engel bir durum teşkil etmemektedir. Ancak aşağıda sayılan suçların işlenmesi halinde memuriyete engel bir durum oluşabilir. Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı işlenen suçlar, zimmet suçu, irtikâp suçu, rüşvet suçu, hırsızlık suçu, dolandırıcılık suçu, sahtecilik suçu, güveni kötüye kullanma suçu, hileli iflas suçu, ihaleye fesat karıştırma suçu, edimin ifasına fesat karıştırma suçu, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu veya kaçakçılık suçu nedeniyle hapis cezası almış olanlar; devlet memuru olamaz, memuriyete daha önce girmişlerse de görevlerine son verilir.

Yani kod 29 ile işten çıkarılmak kendiliğinden devlet memuru olmaya engel değildir. Bu nedenle kod 29 ile işten çıkarılan  bir işçi başka engel bir durumu olmadıkça devlet memuru olabilmektedir.

Danışman Talep Edin